Jump to content

kilpoka

Pannu kuumana Karin Sapuska Katsaus

Recommended Posts

Kymenlaakso

Kymenlaakso - kansainvälisyyttä virran varrella

Kymenlaaksolaisen ruokaperinteen perustana on maantieteellinen sijainti. Pohjoinen Kymenlaakso eli nykyinen Valkeala on saanut vaikutteita savolaisuudesta, luoteiset pitäjät Hämeestä, lounaiset osat ruotsalaisväestöltä ja itäinen maakunta Karjalasta ja Venäjältä. Rannikolla näkyvät myös meren yli saapuneet opit. Kansainvälisyys on ollut tällä alueella jo kauan arkipäivää laivojen, merimiesten ja sotilaiden kuljettaessa mukanaan tietoa ja tavaraa. Erityisesti läntisessä Kymenlaaksossa ovat kartanot välittäneet sekä tapa- että ruokakulttuuria muulle väestölle.
Kymijoki on ollut kymenlaaksolaisille todellinen elämänvirta, onhan se taannut kalaruokaa joen rannalla asuville. Meren ja Kymijoen vaikutus näkyy muutenkin selvästi koko maakunnassa. Kymijoki oli ennen kuulu lohijoki. Nykyisin ponnistellaan kovasti, jotta lohi saataisiin sinne takaisin.

Perunaleposkaa nykyaikaiseen makuun

Idässä on arvostettu hapanta makua. Siksi myös Kymenlaaksossa ruokapöytään ovat kuuluneet happamat limput, hapatetut kalat, piimään leivotut leivät, hapanvellit sekä hapankaali. Luoteisvenäläinen kulttuuri siirtyi Kymenlaaksoon myös venäläisten huvila-asukkaiden kautta. Muuan muassa sienten ilmestyminen ruokapöytiin oli venäläisten ansiota. Itäsuomalaiset ovat olleet metsän kansaa ja marjoja on aina kerätty talteen.

Kymenlaakso kuuluu pääosin pehmeän leivän alueeseen. Lähes jokapäiväinen uunin lämmittäminen johti monipuoliseen leipomiseen. Pehmeä, hapan ruisleipä on kuulunut viikottain leivottavien arkileipien joukkoon keskiajalta lähtien. Myös rieskat ja piirakat kuuluvat kymenlaaksolaiseen ruokaperinteeseen. Nykyajan makuun sopii perunaleposka, jollaista muualta maailmasta ei taida löytyä.

Niminikkareiden maakunta

Kymenlaaksolaiset ovat nimenneet ruokiaan monipuolisesti. Esimerkiksi retsukka, puolapipa, perpuusi, pirinä, tikkutollo, pirana ja marjaressu tarkoittavat marjamämmiä. Elimäellä tikkutollolla taas tarkoitetaan puuron tapaan syötävää perunalimpputaikinaa ja piranallakin on useita merkityksiä. Nimet ovat usein paikkakuntakohtaisia eikä kannata siis kiistellä, mikä on oikea, mikä väärä.

Viime vuosina Kymenlaaksossa on kiinnitetty paljon huomiota ruokakulttuuriin. On kartoitettu historiaa, kehitetty vanhalta pohjalta uutta ja edistetty voimakkaasti pienimuotoista elintarviketuotantoa.

https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/hyva-tavaton-ruoka-ja-tapakulttuuri/mista-ruokakulttuuri-koostuu/maakuntien-ruokaperinteita#Kymenlaakso

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
On 8.10.2019 at 09.34, KAINALOTUULETUS kirjoitti:

 

Juu ja tuota onkin tullut vedettyä naamaan ja jo pennusta pitäen. Minusta on hyvä ruoka....tuo.

 

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Räkälää Ruotsissa.....

Ruotsalainen iltapäivälehti Aftonbladet paljastaa, että useat Burger King -pikaruokaketjuun kuuluvat ravintolat ovat Ruotsissa laiminlyöneet hygieniaa ja ketjun ohjeistuksia ruoan tuoreuden suhteen.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/aftonbladet-selvitti-burger-kingissa-myydaan-vanhentunutta-ruokaa-vakavia-puutteita-useiden-pikaruokaketjun-ravintoloiden-hygieniassa-ruotsissa/7581568?fbclid=IwAR1twLTKKpinYwVJTfDWB9t5_13SMUapD7CSJXzg7eQ7wliJdyZt80Pminc#gs.8l3kc4

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Sulkavalta oli mulla kaveri armeejassa. Oli kyllä valtava karju kooltaan ja voimaa, kun 7 miehellä.....

Videossa näytetään kuinka tirripaistia tehdään ja kerrotaan kuinka sitä on ennen tehty sekä käytetty. Video on tehty Sulkavan yläkoulun 8. luokan kotitalouden tunnilla perinneruokaprojektissa.

 

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

On se hyvä, että tässä maailmassa on vielä jotain tavallista...kuten Suomalainen sapuska.

Aikoinaan tehtiin reppu-homissa yksi pitkä keikka erääseen kauppaopistoon. Syötiin opiston ruokalassa.

Kauniita naisia  opiskelijoissa ja muona hyvä....

 

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Suomesta löytyy kummallisia ruokia ja etenkin karkkeja, jotka ovat ulkomaalaisten mielestä hyvin hämmentäviä. Brittiläinen Dave Cad vieraili Suomessa ja kysyi seuraajiltaan mitä asioita hänen pitäisi maistaa täällä ollessaan.

Listalle päätyivät leipäjuusto, mustamakkara, verilätyt, salmiakkisuklaa ja salmiakkivichy. Cad ei yllättäen pitänyt oikein mistään, sillä niin outoja ruokia nämä meidän perusherkut hänen mielestään olivat!

https://vivas.fi/brittimies-maistelee-outoja-suomalaisia-ruokia-videolla-arvaamme-jo-hanen-reaktionsa/

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Edellinen sisältösi on palautettu.   Poista sisältö

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...

×
×
  • Luo uusi...