Jump to content

Anssi Manninen

Ruokapydamit

Recommended Posts

Lauantain terveysbarometri. :)

 

Oliko mielestäsi vanhalla ruokapyramidilla (1998), jonka pohjalta löytyvät mm. pullat, keskeinen "ajava voima" lihavuuden, kakkostyypin diabeteksen ja metabolisen syndrooman lisääntymisessä? Tämä pyramidi ohjasi myös mm. tarha- ja kouluruokailua sekä elintarviketeollisuuden tuotekehittelyä.

 

Ja on selvää, että se ohjasi myös monien laillistettujen ravitsemusterapeuttien ajatusmaailmaa; aivopesu toimi tehokkaasti. Muista lukeneeni jonkun hyvää tarkoittavan mutta pateettisen tietämättömän ravitsemusterapeutin väittäneen iltapäivälehdessä, että maustetun jugurtin pahis on tyydyttynyt rasva, eikä niinkään sokeri. 臘*♂️ Helsingin yliopistosta valmistunut ravitsemusasiantuntija sanoi, että glykeemisellä taakalla ei ole mitään merkitystä kakkostyypin diabeteksen kehittymisessä tai hoidossa. Just. Ylipäätänsä "metaboliset aivopierut" olivat yleisiä. 

 

Niitä, jotka ovat valmistuneet pääaineenaan ravitsemustiede, kutsutaan ravitsemusasiantuntijoiksi tai ravitsemustieteilijöiksi (eritoten, jos ovat tutkimusoriontuneita). He eivät yleensä suorita laillistetun ravitsemusterapeutin pätevyysvaatimuksiin kuuluvaa harjoitteluosuutta. Olen antanut itselleni kerrottavan :), että HYO:sta valmistuneet ravitsemusasiantuntijat eivät yleensä ole niin kahliintuneita vanhoihin mantroihin ("sipaise hieman levitettä leivälle" jne.) kuin Kuopiosta (nyk. UEF) valmistuneet laillistetut ravitsemusterapeutit. Poikkeuksia toki löytyy.

 

Vallankumous ei alkanut niinkään ravitsemusterapeuttien keskuudessa, vaan lääkäreiden (ja tietysti tutkijoiden). Siinä missä ravitsemusterapeutti on taitava luomaan erilaisia aterioita "keittiötasolla", lääkäri tuntee yleensä (ainakin oman alansa) fysiologian, biokemian ja patofysiologian selvästi ravitsemusterapeuttia paremmin. Ja lääkäriä ei ole niin pahasti aivopesty ravitsemuksen osalta opintojen aikana.

 

Entä mitä olette mieltä nykyisestä ruokapyramidista (2014)?


DOMINUS NUTRITION OY

http://www.dominusnutrition.fi

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Glykeemisestä taakasta jos täytyy stressata, niin tekee jo jotain pahasti väärin, ja se pitäisi korjata mieluummin kuin stressata glykeemisestä taakasta.

 

 

Pullassahan voi olla enemmän rasvakaloreita kuin hiilarikaloreita.

Muokattu: , käyttäjä: Enver

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Entä mitä olette mieltä nykyisestä ruokapyramidista (2014)?

 

Hyvä on, saa vetää vaikka pari kiloa vesimelonia, jossa on ihan kunnon glykeeminen taakka jo. Taakalla ei kuitenkaan ole mitään väliä, koska kaloreita ei tule liikaa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Edellinen sisältösi on palautettu.   Poista sisältö

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...

×
×
  • Luo uusi...