Jump to content

Recommended Posts

Varsin tunnettu parodianimimerkki Keijo Kaarisäde on taas julkaissut 3. aallon (intersektionaalista) äärifeminismiä parodisoivan kirjoituksen sekä Helsingin Sanomissa että Aamulehdessä. Jälkimmäinen aviisi on jo poistanut kirjoituksen, mutta Hesarin intersektionaalisessa toimituksessa ei ole vielä herätty prinsessan unilta, vaan ainakin kirjoitushetkellä juttu on vielä ylhäällä. :)

 

Viimeistään tässä vaiheessa Hesarin toimituksen olisi jo pitänyt ruveta hieromaan silmiään:

”Kyvykkyydessä ei ole mitään vikaa, mutta ”kykypuhe” on yhä maskuliinisesti värittynyttä: faktoja, analyysejä, linjauksia ja kilpailua. Määritelmään harvoin mahtuvat empatia, tuntemukset, kuunteleminen ja voimaannuttaminen. Tarvitsemme tasa-arvoisemman määritelmän kyvykkyydelle.”

 

Mistähän lähtien faktoista, analyyseistä, linjauksista ja kilpailusta on ollut haittaa päätöksenteossa? Elämään liittyy kilpailua kaikkialla ja kuten ex-pomoni Steve Blechman totesi aikoinaan: ”Kilpailu on hyvästä bisnekselle!”. Otetaanpa esimerkinnä vaikkapa Pelastusopiston pääsykokeet: empatian voimalla ei voida uhreja kantaa ulos palavasta rakennuksesta, joten on tultu siihen johtopäätökseen, että hakijoilla pitää olla tietty vähimmäistaso fyysisessä toimintakapasiteetissa. Tämä ei tietenkään ole syrjintää, vaan kylmänviileää rationaalista ajattelua.

 

Ja mitä empatiaan tulee, niin on syytä ymmärtää, että se jakautuu kahteen pääluokkaan. Kognitiivinen empatia on kykyä hahmottaa toisen ihmisen tunteita ja ajatuksia, kun taas affektiivinen empatia on sitä, että ymmärtää toisen ongelman ja kokee tarvetta vastata siihen asianmukaisella tavalla. Psykopaatit, joita on väestöstä n. 1 %, kykenevät kyllä kognitiiviseen empatiaan, mutta eivät affektiiviseen empatiaan. He voivat siis kuvitella miltä toisesta tuntuu, mutta se ei herätä heissä tarvetta reagoida. Autistisia henkilöitä on joskus ”syytetty” empatian puutteesta, mutta heillä affektiivinen empatia – muttei kognitiivinen empatia – näyttäisi olevan normaalilla tasolla. Heidän empatiansa ei siis liiemmälti näy ulospäin.

 

Tähän liittyy myös kohtuullisen vakuuttavaan tutkimusdataan pohjautuva hypoteesi miehen ääriaivoista (extreme male brain hypothesis; ks. esim. Proc Natl Acad Sci U S A. 2018 Nov 27;115(48):12152-12157). Tämän hypoteesin mukaan pienellä osasta miehistä on autistisilla piirteillä maustetut ”maskuliiniset ääriaivot”, joiden systematisointi kyky (lähinnä siis matemaattislooginen ajattelu) on virittäytynyt huippuunsa.

 

Jos jotain tapahtuu runsaasti elimistön yhdessä kolkassa, se tuppaa olemaan pois jostain muualta. Tässä tapauksessa kyse on vakuuttavaan tutkimusdataan perustuvasta empatiasointi-systematisointiteoriasta (the empathizing-systemizing theory). Kun empatiapisteet nousevat, systematisointipisteet tippuvat – karkean yksinkertaistetusti ilmaistuna. Mutta hypoteesi miesten ääriaivoista vihjaa, että voimakkaasti matemaattis-loogisesti virittäytyneet aivot ikään kuin painavat alas kognitiivista empatiaa, sillä se on valtaosin ajantuhlausta vaikkapa pelastustyössä.

 

Miehen ääriaivot omaava palomestari ei kuluta aikaansa voivotteluun siitä, kuinka hirveältä palavassa rakennuksessa olevista ihmisistä mahtaa tuntua, vaikka hän kykenee ymmärtämään sen vähintään keskitasoisesti. Miehen ääriaivot fokusoituvat miettimään, mikä olisi rationaalisen ajattelun pohjalta kustannustehokkain toimintasuunnitelma (sekä uhrien että pelastajien näkökulmasta) ihmisten pelastamiseksi palavasta rakennuksesta ja missä järjestyksessä (sana "kustannus" viittaa tässä mm. aikaan ja pelastajiin liittyviin riskeihin, ei niinkään taloudellisiin kustannuksiin).

Muokattu: , käyttäjä: Anssi Manninen

DOMINUS NUTRITION OY

http://www.dominusnutrition.fi

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Edellinen sisältösi on palautettu.   Poista sisältö

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...

×
×
  • Luo uusi...