Jump to content

Anssi Manninen

Suola ja verenpaine

Recommended Posts

Verenpaine (BP) on välttämätöntä verenvirtauksen aikaansaamiseksi. Verisuonisto muodostaa umpinaisen järjestelmän, jossa veri liikkuu sydämen – ja vähäisemmässä määrin laskimoiden – pumppaustoiminnan avulla. Sydämen pumppaustoiminta aiheuttaa sen, että verellä on sydämestä lähtiessään liike-energiaa; muutoinhan veri ei pystyisi virtamaan ympäri elimistöä. Vakiintuneen käytännön mukaan verenpaine tarkoittaa valtimoissa vallitsevaa painetta. Korkeinta painearvoa kutsutaan systoliseksi paineeksi (”yläpaine”) ja matalinta arvoa diastoliseksi paineeksi (”alapaine”).

 

Nuoren aikuisen verenpaine voi olla vaikkapa 130/85 mmHg (elohopeamillimetriä), jossa ensimmäinen luku tarkoittaa systolista ja jälkimmäinen diastolista painetta. Kovatehoisessa fyysisessä kuormituksessa systolinen verenpaine voi nousta reilusti yli 200 mmHg:aan, mutta diastolisen paineen muutokset ovat yleensä terveillä minimaalisia. Optimaalisena (lepo)verenpaineena pidetään 120/80 mmHg:aa, normaalina alle 130/85 mmHg:aa ja tyydyttävänä 130-139/85-89 mmHg:aa. Hypertensio tarkoittaa tilaa, jossa verenpaine on pysyvästi koholla. Raja-arvoksi on sovittu systolisen paineen osalta 140 mmHg ja diastolisen paineen osalta 90. Hypertension tiedetään lisäävän sairastuvuutta ja kuolleisuutta sydän- ja verisuonisairauksiin.

 

Natriumkloridin eli ruokasuolan rajoitusta on jo vuosikymmeniä suositeltu käytännössä kaikille kansalaisille hypertension ehkäisyyn. Esimerkiksi Sydänliiton sivulla todetaan seuraavaa: ”Runsas natriumin (käytännössä suolan) saanti kohottaa ja saannin vähentäminen alentaa verenpainetta. Runsas suolan saanti lisää sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa myös verenpaineesta riippumatta.”

 

Tästä kommentista voisi saada absurdin käsityksen, että ihmiset ovat samasta puusta veistettyjä, geneettisesti identtisiä yksilöitä. Varsin erikoista on myös se, että samaisessa kirjoituksessa listataan vähäsuolaisina elintarvikkeina mm. leivonnaiset ja aamiaismurot. Tästä voisi joku saada sellaisen kuvan, että niiden napostelu olisi ”sydänterveellistä”; käsitys, jota voisi propagoida vain henkilö, joka on tippunut pienenä puusta ja loukannut päänsä todella pahasti.

 

Tieteellisen tiedon määrä lisääntyy eksponentiaalisesti, mutta uusien tutkimuslöydösten yhdistäminen aiempaan tietämykseen ei ole ongelmatonta. Tilastonikkarit ovat keksineet meta-analyysiksi kutsutun metodin, jossa systemaattisessa kirjallisuuskatsauksessa kerätyn tutkimusaineiston pohjalta tehdään tilastollinen yhteenveto. Havaintoyksiköitä eivät siis ole tutkimuksiin osallistuvat koehenkilöt, vaan itse tutkimukset. Metaregressio on yksi meta-analyysin variaatioista, jossa yhteenveto tehdään hyödyntämällä tutkimusten kovariaatteja eli taustamuuttujia.

 

Mitähän mahtaisi ilmestyä tulostaululle, jos uteliaisuudesta kuuluisan homo sapiens -eläinlajin edustajat kaivaisivat tietokannasta 133:n satunnaisten kontrolloidun tutkimuksen tulokset, ja vetäisivät tulokset yhteen metaregression avulla? Well, tanskalaistutkijat tekivät juuri näin, ja tulostaulu kertoo, että suolarajoitus laskee verenpainetta kliinisesti merkittävästi vain korkeimman paineen 25. persentiilissä (1). Eli suolarajoituksesta hyötyvät vain ne, joilla verenpaine on hyvin korkealla. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että suolarajoituksesta on osalle ihmistä haittaa, joten koko kansalle ei ole mitään perusteita suositella suolarajoitusta.

 

Tutkijoiden loppukaneetti: “Only study groups with a BP in the highest 25th percentile of the population showed a clinically significant drop in BP with SR [sodium restriction]. The policy of lowering dietary sodium intake in the general population may need to be reframed to target patients with hypertension.”

 

Lienee sanomattakin selvää, että tällä(kään) tutkimuksella ei tule olemaan mitään vaikutusta Sydänliiton ravitsemuspolitiikkaan. Jos on kertaalleen erehtynyt laittamaan pään peppuun, niin sitä on vaikea repiä sieltä pois.

 

1. Am J Clin Nutr. 2019 May 1;109(5):1273-1278

  • Haha 1

DOMINUS NUTRITION OY

http://www.dominusnutrition.fi

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Sydänliiton sivustoa lukiessa tulee vääjäämättä mieleen, ettei siellä ole koskaan harjoitettu todellista ajattelua. Se on sitä, että kuuntelee omaa pääkoppaansa, ja silloin kopan sisällä pitää olla vähintään kaksi ihmistä. Ja niiden täytyy sallia olla eri mieltä. Todellinen ajattelu on kahden tai useamman mielipiteen välistä kiivasta debaattia. Tällöin ei voi laittaa pelkkiä olkinukkeja vastakkain, koska silloin kyseessä ei ole todellinen ajattelu, vaan pelkkä post hoc -rationalisointi. Laitetaan siis omat pinttyneet mielipiteet ja näkemykset tarkoituksella heikkoa vastustajaa vastaan, jotta voidaan olla varmoja siitä, että vanhoista mielipiteistä ei tarvitse luopua. Se on propagandan harjoittamista oman pään sisällä, jolla oikeutetaan omat todisteet omille johtopäätöksille. Se on tietoista totuuden välttelyä.


DOMINUS NUTRITION OY

http://www.dominusnutrition.fi

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Yksinkertainen DASH-dieetti pitää painon kurissa ja lähes puolittaa sydänsairausriskin - tee nämä muutokset ruokavalioosi

 

Tulokset olivat dramaattiset. Tutkimuksessa huomattiin, että runsaasti kasviksia ja vähän suolaa sisältävä ruokavalio voi laskea verenpainetta lähes yhtä tehokkaasti kuin mihin päästään yhdellä verenpainelääkkeellä, kertoo Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian professori Ursula Schwab.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Minimi ei ole optimaalinen. Kaikessa ravinnossa jos menis minimi suosituksilla, niin suorituskyky kärsis aika rajusti.

 

Suurimmalle osalle ei ole edes ongelma isot suolamäärät. Väittäisin, että suurempi ongelma nykyään on liian vähäinen suolan saanti. Niinku Mannisen sanoi, että vain harva hyötyy suolan vähentämisestä.

 

Lähetetty minun HUAWEI VNS-L31 laitteesta Tapatalkilla


Shakes are for fakes, eat steaks -Stan Efferding

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ihmistä ei ole suunniteltu syömään ravintoon lisättyä suolaa. Se on epäluonnollista. Tarpeellisen natriumin saa ilmankin lisättyä suolaa.

 

Toki itse syön jonkin verran mutta mahd. vähän. Poikkeuksen tekee, jos treenaan paljon ja hikoilen paljon.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Ihmistä ei ole suunniteltu syömään ravintoon lisättyä suolaa. Se on epäluonnollista. Tarpeellisen natriumin saa ilmankin lisättyä suolaa.

 

Eikä syömään kreatiinia 20g/vrk, mutta kummasti siitä on vaan hyötyä, kuten suolasta...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kreatiinin sivarit varmaan pienemmät kuin 20 g päivittäisen suola-annoksen? Onhan steroideillakin hyötynsä. :)

Muokattu: , käyttäjä: Enver

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Kreatiinin sivarit varmaan pienemmät kuin 20g päivittäisen suola-annoksen? Onhan steroideillakin hyötynsä. :)

 

Miten noin pienellä suolamäärällä tulee toimeen? Varmaan on kovat krampit? Itse vedän 30g/vrk...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Miten noin pienellä suolamäärällä tulee toimeen? Varmaan on kovat krampit? Itse vedän 30g/vrk...
Mulla menee kans semmonen 30g suolaa. Verenpaineet 60/120

 

Lähetetty minun HUAWEI VNS-L31 laitteesta Tapatalkilla


Shakes are for fakes, eat steaks -Stan Efferding

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

käytän suolaa välittämättä sen määristä, about kaikki ruuat otan mikroruokaaltaasta joten varmaan tulee hitosti natriumia, mutta eikä ole verenpaineongelmia silti mulla.


A small bird will drop frozen dead from a bough

without ever having felt sorry for itself.

I am the master of my fate. I am the captain of my soul.

 

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Edellinen sisältösi on palautettu.   Poista sisältö

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...

×
×
  • Luo uusi...