Jump to content

Anssi Manninen

Extra-neitsytoliiviöljy soveltyy hyvin paistamiseen

Recommended Posts

HS julkaisi jonkin aikaa takaperin valeuutisen, jonka mukaan extra-neitsytoliiviöljy ei sovellu paistamiseen. Eräs Espanjassa vaikuttava suomalaistuottaja yritti oikaista tätä väitettä, mutta HS ei tietty (jatkuvia) virheitään viitsi korjata.

 

"When cooking oils are exposed to heat, oil degradation occurs, and by-products are produced (free fatty acids, secondary products of oxidation, polar compounds). Some by-products of oil degradation have adverse effects on health. The smoke point of an oil is believed to be correlated with the safety and stability under heat, although technical evidence to support this is limited. The aim of this study was to assess the correlation between an oil’s smoke point and other chemical characteristics associated with stability/safety when heating. Analysis was undertaken in an ISO17025 accredited laboratory. Extra virgin olive oil (EVOO) and other common cooking oils were heated up to 240oC and exposed to 180oC for 6 hours, with samples assessed at various times, testing smoke point, oxidative stability, free fatty acids, polar compounds, fatty acid profiles and UV coefficients. EVOO yielded low levels of polar compounds and oxidative by-products, in contrast to the high levels of by-products generated for oils such as canola oil. EVOO’s fatty acid profile and natural antioxidant content allowed the oil to remain stable when heated (unlike oils with high levels of poly-unsaturated fats (PUFAs) which degraded more readily). This study reveals that, under the conditions used in the study, smoke point does not predict oil performance when heated. Oxidative stability and UV coefficients are better predictors when combined with total level of PUFAs. Of all the oils tested, EVOO was shown to be the oil that produced the lowest level of polar compounds after being heated closely followed by coconut oil."

 

Tänään paistettiin himassa sapuskat extra-neitsytoliiviöljyssä, ja ainakin tämän tutkimuksen mukaan se soveltuu siihen mainiosti.

Muokattu: , käyttäjä: Anssi Manninen

DOMINUS NUTRITION OY

http://www.dominusnutrition.fi

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tere Anssi... Käytössä tällä hetkellä on Luomu kookosöljy ja kylmäpuristettu Avokadoöljy sitruunalla (1%). ja tietysti voi. Avokadoöljy tekee salaatista oliiviöljyn sijaan aivan herkkua.. Mutta kuinkas sen paistamisen kanssa on?? Voi on kyllä enempi paisto käytössä kuin öljyt..Onko havaintoa tuosta avokadosta, en ole oikeen mitään löytänyt..

 

Pappa79

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Varmaan sopii, jos ei päästä käryämään.

 

Itse käytän paistamiseen ghee voita. Paras maku eikä kärytä.


Shakes are for fakes, eat steaks -Stan Efferding

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Itse käytän Extra-neitsytoliiviöljyä kehoni öljyämiseen aina juuri ennen kuin avaan muskle-foorumin.


En minä kuuroille huuda

Vain niille jotka kuuntelee

En sokeille maalaa

Vaan niille jotka näkee

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Edellinen sisältösi on palautettu.   Poista sisältö

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...

×
×
  • Luo uusi...