Jump to content

mega ball

Liha tappaa

Recommended Posts

Huonoja uutisia lihansyöjille

 

Aika: 19.4.2013 10:08 | Kirjoittaja: Sami Hämäläinen

Ravitsemuksen ja terveyden välistä suhdetta on viime aikoina ryhdytty yhä enemmän miettimään siltä kantilta, kuinka eri ruoka-aineet vaikuttavat terveyteen sen sijaan, että pohdittaisiin yksittäisten ravintoaineiden vaikutusta. Tämä vaikuttaa olevan peräti järkevä linjaus, koska näyttää olevan niin, että vielä(kään) emme tunne läheskään kokonaan erilaisten ruuan sisältämien ainesosien vaikutusta puhumattakaan eri aineiden yhdistelmistä.

Tuorein esimerkki tästä on Ohion yliopiston tutkijoiden tekemä havainto, että lihansyöjillä lihasta ja muusta ruuasta, tai ravintolisästä, saatava L-karnitiini reagoi suoliston bakteerien kanssa siten, että tuloksena syntyy trimetylamiini-N-oksidia, eli TMAO:a, joka hidastaa kolesterolin poistumista verisuonien seinämistä ja vaikuttaa näin haitallisesti sydänterveyteen. Tämä havainto on linjassa aiemman tutkimustiedon kanssa, koska jo aiemmin on ihmetelty sitä, miksi punaisen lihan kulutus näyttää lisäävän sydän –ja verisuonitautiriskiä, vaikka se olisi vähärasvaista? pelkkä kovan rasvan ja kolesterolin määrä ei siis selitä automaattisesti ruoka-aineen vaikutusta sydänterveyteen.

Mielenkiintoista tässä on se, että kasvissyöjillä samaa vaikutusta ei havaittu, eli L-karnitiini näyttää tämän tiedon valossa olevan haitallista vain lihansyöjille. Karnitiinihan on lysiini- ja metioniini-aminohappojen johdannainen. Sitä on myös luonnostaan esim. lihassa ja maitotuotteissa. Karnitiinin tehtävä on kuljettaa rasvahappoja solujen ”energialaitoksiin” eli mitokondrioihin. Tästä syystä karnitiinista on arveltu olevan hyötyä rasvanpoltossa ja suorituskyvyn lisäämisessä. Karnitiinia käytetään myös paljon ravintolisänä.

Ohion tutkijoiden havainto on esimerkki siitä, kuinka huonosti loppujen lopuksi tiedämme eri ainesosien, joita laitamme suusta sisään (ruoka, juoma, lääkkeet, luontaistuotteet), yhteisvaikutusta elimistössä. L-karnitiini voi ollakin jossain määrin hyödyllinen henkilöille, jotka eivät syö lihaa, mutta lihansyöjillä suoliston bakteerifloora onkin sellainen, että yhteisvaikutus on terveydelle haitallinen, siis tämän Ohion tutkimuksen valossa ainakin.

Toki kannattaa muistaa, että tämä on vain yksi tutkimus ja varmasti lisää tietoa kaivataan ennen kuin voidaan julistaa L-karnitiinin ja lihansyönnin yhdistelmä haitalliseksi, mutta epäilenpähän vain, että tämäntyyppisiä havaintoja saadaan vielä tulevaisuudessa lisää. Paremman tiedon puutteessa kannattaakin nojata siihen faktaan, että punaisen lihan kulutuksen vähentäminen ja kasvisten käytön lisääminen näyttää olevan yleensä kaikilla mittareilla mitattuna yhteydessä parempaan terveyteen, ja on lisäksi ekologistakin.

Ohion tutkimuksen englanninkieliseen lyhennelmään voi tutustua tarkemmin täällä. Suomenkielinen referaatti aiheesta taas löytyy täältä.

 

http://www.orionsydan.fi/verenpaine/blogit/sami-hamalainen/huonoja-uutisia-lihansyojille/

http://www.foodnavigator.com/Science-Nutrition/Red-meat-and-heart-disease-L-carnitine-linked-to-increased-risk

http://www.health.harvard.edu/blog/new-study-links-l-carnitine-in-red-meat-to-heart-disease-201304176083

 

ELI jos syöt lihaa, punaista lihaa niin ÄLÄ syö samaan aikaan l-karnitiinia, siinä on todisteet siitä miksi EI tulisi lisäravinteena tuota lisää nauttia.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

No minä en juuri pahemmin punaista lihaa syö. Kyllä ei veriarvot kehuttavat ole ainakaan kolejen osalta.

 

Kaikki ruoka tappaa kun tutkimuksii lukee. Joilakin vaan paremmat geenit ja elinikä pitempi. Tutkimuksii vaan on nykyään miljoonia.

 

Marjiksen sivuilta luin myös jotain tappavista viljoista. Mitähän sitä saa nykyään syödä? Kaikessa on tappavia ainesosia. Totta vaan että elämästä ei selviä hengissä.:lol: Eli periaatteessa henki lähtee ja jos ei myöskään syö mitään niin henki lähtee.:törkysonni:

 

Minä olen aika paljon ite kasvis, viljalinjalla. Proteinin saanti jopa joskus hankalaa jos ei hera lisää vetäis. Nyt kun ei sais niitä kananmuniakaan syödä niin paljoa, kun kolet nousee.:lol: Juustonkin vaihoin 5% jos vähän vyötäröltä lähtis.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

13% nousee ennenaikainen kuolema jos syö päivittäin punaista lihaa 65g ja 20% jos syö leikkeleitä, makkaraa ja pekonia.

Kyllä se 20% nousu jo on aika iso, vai mitä itse tuumaat?

Kossi on järkevä kun välttää punaista lihaa, tosin voihan sitä laadukasta punaista lihaa syödä sillointällöin, kun se pysyy kohtuusessa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Toi video ei näy, eikä jaksa hommaa jotain suomalaista VPN:ää...

Mitä oli kolme tärkeintä pointtia?

karnitiini & lihansyöjän suolistobakteerit tuli jo.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Eivät tiedä tarkkaan mikä tai mitä se on mikä lihassa tekee sen niin vaarallisen, mutta kolesterolit nousee ainakin ja se, että kehonsisäistä rasvaa lisää lihansyönti, diabeteksen riski kasvaa jne.

Tuo karnitiini oli yksi löydöistä joita ne tällä hetkellä tutkivat, mm Harvardissa.

Mutta kumma on, että ne eivät tienneet yhdessäkään tutkimuksessa sanoa yhtä ja suurinta tekijää, vaikka on monessa yliopistossa tutkimuksia tehty, myös Euroopassa jossa oli ollut 200 000 ihmistä tutkinnan alla.

Ei välttämättä tyydyttyneet rasva ole se pahin tekijä, mutta siitäkään ei ihan täyttä varmuutta ole.

Joka tapauksessa tutkimuksen tulokset tuli siihen tulokseen, että lihan syönti päivittäin ennen aikaistaa kuolemaan ja lisää sairauksia.

2x viikkossa 100g laadukasta lihaa ei vielä johda sairauksiin, mutta makkaroiden ym valmiiksi tehtyjen lihatuotteisen syönti, jopa 30g päiväannos johtaa siihen 20% luokkaan pääsyä, se on jo aika paljon.

Pekonissa esim on kyllä oikea infarkint esiasteet, paljon rasvaa ja todella paljon suolaa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Harmi kun tuo arenan ohjelma ei blasterilla näy, olisi ollut varmasti mielenkiintoinen dokkari sinullekkin tuo, vaikka kyllähän te tiedätte jo lihat huonot puolet, mutta tuossa oli ihan hyvää asiaakin.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

En usko lihan vaarallisuuteen sellaisenaan, miten aines jota ihminen on luotu syömään voisi on olla haitallista. Mutta yhdistelmä korkea hiilarimäärä + paljon tyydyttynyttä rasvaa = altistaa sairauksille monien kohdalla.

En ole tuota dokkaria vielä katsonut, mutta olen joskus kuullut kyllä tuosta l-karnitiinin mahdollisista haitoista.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
En usko lihan vaarallisuuteen sellaisenaan, miten aines jota ihminen on luotu syömään voisi on olla haitallista. Mutta yhdistelmä korkea hiilarimäärä + paljon tyydyttynyttä rasvaa = altistaa sairauksille monien kohdalla.

En ole tuota dokkaria vielä katsonut, mutta olen joskus kuullut kyllä tuosta l-karnitiinin mahdollisista haitoista.

 

Ihmistä ei ole luotu lihansyöjäksi. Lihansyöjillä kolesterolit ei nouse, vaikka kuinka mättävät rasvaista lihaa. Ihminen on sekasyöjä, mutta pääpaino on ollut kasviksissa.

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3012294/

The only way to produce atherosclerosis experimentally is by feeding high-cholesterol and/or high-saturated-fat diets to herbivores. (Atherosclerosis is not a disease of carnivores, and it is not possible to produce atherosclerosis in carnivores [dogs, cats, tigers, lions, etc.] unless the thyroid gland is removed or made dysfunctional before a high-cholesterol or high-saturated-fat diet is administered [11]).

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Koiralle saa ateroskleroosia ainoastaan poistamalla kilpirauhasen, ja vasta sen jälkeen syöttämällä kovaa rasvaa ja kolesterolia.

 

Toisaalta ainoa tapa saada ateroskleroosia kasvissyöjille on kovan rasvan ja kolesterolin syöttäminen. Siis ainoa tapa. Millään tupakansavulla tai stressillä sitä ei saa aikaiseksi.

 

En väittänytkään puhtaaksi lihansyöjäksi, mutta liha on kuitenkin tärkeä osa ravintoa.

 

Määrältään aika pieni kuitenkin, ja siitäkin punaista lihaa on vain osa. Voi punaistakin lihaa vähän syödä ilman haittoja, mutta länsimaissa kulutus on aivan liiallinen.

 

Ja kyllähän ne kolet nousee jos lihan kanssa vetää hiilarimättöä, ketodietillä kolesterolit laskee.

 

Dieteillä laskee jo kalorivajeen takia kolet.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Guest vierailijan viesti

Itse syön nykyisin kanaa, mutta en punaista lihaa, mitenköhän tuo l-karnitiini reagoi suolistobakteerien kanssa jos syö kasviksia, kalaa ja kanaa...muttei punaista lihaa ja onkohan acetyl-l-karnitiinin kanssa sama reaktio?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kuinkahan luotettavia on nuo jenkeissä tehdyt liha tutkimukset kun sielä syötetään kaikkea paskaa karjalle, hormooneista antibioottehin.

 

http://www.theatlantic.com/health/archive/2014/10/american-meat-has-more-antibiotics-than-ever/381100/

 

Study Proves Meat-Eaters Are More Healthy Than Vegetarians

 

A study, conducted at the University of Graz, Austria, determined that vegetarians are less healthy and their quality of life is not as good as those who eat meat.

 

The study reported their findings saying that those who abstain from meat are “less healthy (in terms of cancer, allergies, and mental health disorders), have a lower quality of life, and also require more medical treatment.”

 

http://www.thehealthyarchive.info/2014/10/study-proves-meat-eaters-are-more.html


Shakes are for fakes, eat steaks -Stan Efferding

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
http://wholehealthsource.blogspot.fi/2011/01/does-dietary-saturated-fat-increase.html

 

Ei näyttäis olevan kunnon pitkäaikaistutkimuksia jotka todistais eläinarasvojen haitallisuudesta sydäntaudeille. Noissa lyhytaikasissakin on käytetty modifioituja kasvirasvoja joilla todisteet on saatu. Kusetusta sanon minä..

 

Kohonneen kolesterolin yhteys on kiistatta todistettu, ja muutakin näyttöä on suuret määrät.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Nää on näitä tutkimuksia missä sotketaan eri tekijät. Vedetään ehkä tyydyttyneitä rasvoja paljon mutta samalla menee myös vitusti sokeria rinnalla sitten laitetaan rasvojen piikkiin :ei:. Yritän lukea paremmin myöhemmin mutta uskon maalaisjärkeen. Ihmisen alkuperäisravinto ei voi olla sille haitallista, tietysti poikkeustapauksia on aina koska näin evoluutio toimii ja ominaisuuksissa on hajontaa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Nää on näitä tutkimuksia missä sotketaan eri tekijät. Vedetään ehkä tyydyttyneitä rasvoja paljon mutta samalla menee myös vitusti sokeria rinnalla sitten laitetaan rasvojen piikkiin :ei:. Yritän lukea paremmin myöhemmin mutta uskon maalaisjärkeen. Ihmisen alkuperäisravinto ei voi olla sille haitallista, tietysti poikkeustapauksia on aina koska näin evoluutio toimii ja ominaisuuksissa on hajontaa.

 

Määrä ratkaisee, onko kulutus luonnollista ihmiselle.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Vastaa aiheeseen...

×   Olet liittänyt muotoiltua sisältöä.   Poista muitoilu

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Edellinen sisältösi on palautettu.   Poista sisältö

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ladataan...

×
×
  • Luo uusi...